BCE reduce dobânda cheie la 2%: Prima tăiere după o lungă perioadă de austeritate monetară

Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referință cu 0,25%, până la 2%, în contextul unor tensiuni economice alimentate de politicile comerciale globale. În ciuda scăderii inflației, previziunile privind creșterea economică în Zona Euro sunt mai sumbre.
Dacă ai un credit sau intenționezi să împrumuți bani, decizia luată joi de Banca Centrală Europeană (BCE) te privește direct: dobânda de referință scade cu un sfert de punct procentual, până la 2%. Este prima reducere după o perioadă prelungită de politici monetare restrictive.
Măsura vine într-un moment în care economia Zonei Euro dă semne de fragilitate, în special pe fondul incertitudinilor globale provocate de războiul comercial lansat de președintele american Donald Trump. Deși inflația este acum considerată sub control, BCE transmite că perspectivele economice s-au deteriorat față de începutul anului.
Christine Lagarde, președinta instituției, a declarat că „deși incertitudinile din jurul politicilor comerciale vor afecta investițiile și exporturile, în special pe termen scurt, creșterea investițiilor guvernamentale în apărare și infrastructură va sprijini din ce în ce mai mult creșterea pe termen mediu”.
În plus, BCE se bazează pe veniturile reale mai mari și o piață a muncii stabilă, care ar trebui să încurajeze consumul și să amortizeze efectele negative ale unui context global tensionat. Cu alte cuvinte, Europa încearcă să-și creeze propriile ancore de stabilitate, în timp ce restul lumii intră în ape tot mai tulburi.
Previziunile revizuite ale BCE reflectă o prudență accentuată: pentru 2025, inflația estimată este acum de 2,0%, în scădere de la 2,3% cât se prognozase în martie. Nici pentru 2026 nu sunt vești grozave – creșterea economică este anticipată la doar 1,1%, sub estimarea anterioară de 1,2% (sursa: Reuters, The Guardian).
În aceste condiții, analiștii economici se așteaptă la noi reduceri de dobândă în lunile următoare, într-un efort de a stimula creditarea și consumul.
Dacă acest val de relaxare monetară va fi suficient pentru a revigora economia europeană sau va veni prea târziu, rămâne de văzut. Tu ce crezi – va prinde Europa acest colac de salvare la timp?