Abonează-te la Newsletter-ul Nostru

Succes! Verifică-ți emailul

Pentru a finaliza abonarea, dă clic pe linkul de confirmare din inbox-ul tău. Dacă nu ajunge în 3 minute, verifică folderul de spam.

Ok, Mulțumesc

Annalena Baerbock, aleasă la conducerea Adunării Generale ONU în ciuda presiunii rusești

Annalena Baerbock, fosta ministră de Externe a Germaniei, a fost aleasă președintă a Adunării Generale a ONU, cu 167 de voturi din 193. Deși nu a avut contracandidat, Rusia a cerut un vot secret, exprimându-și opoziția față de numirea ei, din cauza poziției critice față de Moscova.

Cristina Câta profile image
by Cristina Câta
Annalena Baerbock, aleasă la conducerea Adunării Generale ONU în ciuda presiunii rusești
Sursa foto @Michael Kappeler/dpa

Fosta ministră de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, va conduce Adunarea Generală a ONU timp de un an, după ce a fost aleasă cu o largă majoritate de voturi. Rusia a cerut un vot secret, exprimându-și deschis dezacordul față de numirea ei.


Cu 167 de voturi din cele 193 exprimate de statele membre, Annalena Baerbock a fost aleasă luni, 2 iunie, președintă a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Alegerea a avut loc în cadrul unei sesiuni plenare la New York și a fost relatată de agenția Agerpres. În ciuda faptului că nu a avut un contracandidat, procedura nu a fost una formală: Rusia a cerut ca votul să fie secret, o măsură rar întâlnită pentru acest tip de numiri.

Moscova și-a justificat cererea prin opoziția față de candidatura lui Baerbock, pe care o consideră părtinitoare din cauza criticilor sale constante la adresa Kremlinului, în special în contextul războiului din Ucraina. De altfel, în perioada în care a ocupat funcția de ministru de Externe al Germaniei, Baerbock a fost una dintre vocile occidentale cele mai ferme în condamnarea agresiunii ruse.

Annalena Baerbock are 44 de ani și este prima femeie din partea Germaniei care va ocupa această funcție onorifică, deși cu impact limitat în deciziile executive ale ONU. Rolul președintelui Adunării Generale este în primul rând ceremonial, spre deosebire de cel al secretarului general – post deținut în prezent de portughezul António Guterres.

Instalarea oficială a lui Baerbock va avea loc pe 9 septembrie, cu doar câteva zile înaintea deschiderii sesiunii anuale a Adunării Generale. Numirea ei vine într-un moment tensionat pe scena internațională, dar și cu așteptări mari din partea comunității diplomatice pentru o prezență activă și echilibrată în fruntea forumului global.

Această alegere trimite un mesaj puternic despre susținerea majorității statelor membre pentru o abordare clară în privința respectării dreptului internațional și a valorilor democratice în contextul conflictelor actuale.

Cristina Câta profile image
de Cristina Câta

Știrile importante, trimise direct pe e-mailul tău

Platforma ta de știri actualizate, cu analize clare și perspective relevante. Informații imparțiale din diverse domenii, pentru o informare completă.

Succes! Verifică-ți emailul

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Mulțumesc

Citește mai mult