Ucraina respinge condițiile de pace ale Rusiei: „Sunt ultimatumuri, nu negocieri”
Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au blocat, Kievul respingând condițiile Moscovei drept „ultimatumuri nerealiste”. În paralel, o delegație ucraineană încearcă să convingă Senatul SUA să adopte sancțiuni dure împotriva Rusiei și a aliaților săi energetici.

Negocierile de la Istanbul dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat fără progrese, Kievul calificând propunerile Moscovei drept “ultimatumuri nerealiste”. În paralel, o delegație ucraineană încearcă să convingă Senatul american să adopte sancțiuni extinse împotriva Rusiei și partenerilor săi energetici.
Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina desfășurate luni la Istanbul s-au transformat într-un nou punct mort. În locul unui dialog constructiv, Moscova a venit cu o listă de cerințe pe care Kievul le respinge categoric.
„În loc să răspundă propunerilor noastre constructive la Istanbul, partea rusă a prezentat o serie de ultimatumuri deja cunoscute, care nu conduc situaţia către o pace autentică”, a transmis Andrii Sîbiha, ministrul adjunct de externe ucrainean, într-o postare pe platforma X, citată de AFP și Agerpres.
Ukraine’s official conclusions following the second meeting in Istanbul.
— Andrii Sybiha 🇺🇦 (@andrii_sybiha) June 3, 2025
Russia has not responded to our document outlining Ukraine's vision for ending the war. We sent it ahead of the meeting. During the meeting, our delegation asked the Russians what were their considerations.…
Printre condițiile impuse de Rusia se numără recunoașterea anexării celor patru regiuni ucrainene (Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie), deși Moscova nu le controlează integral, precum și un angajament ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO. În plus, Rusia cere restricții asupra armatei ucrainene și retragerea trupelor din teritoriile ocupate.
Pe fondul acestor cerințe, Ucraina își intensifică eforturile diplomatice în SUA. Miercuri, o delegație ucraineană de rang înalt vizitează Congresul american pentru a susține un proiect de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei și a clienților săi energetici principali – China și India.
Senatorul Richard Blumenthal, care organizează întâlnirea împreună cu senatorul Lindsey Graham, a declarat pentru Politico că toți cei 100 de senatori americani au fost invitați la o sesiune cu ușile închise. Scopul este clar: creșterea presiunii economice asupra Rusiei în plin conflict.
Proiectul de lege are deja 82 de co-sponsori, din ambele tabere politice, iar Blumenthal susține că această legislație ar putea fi „un game-changer”. El a menționat și recentele atacuri cu drone ucrainene în interiorul Rusiei – denumite „Operațiunea Spiderweb” – ca exemple de eficiență militară. „Pot lovi baze aeriene la 4.000 de mile de Ucraina; pot lovi oriunde”, a spus senatorul, comparând operațiunea cu raidul asupra lui Osama bin Laden.
Din delegația aflată în vizită fac parte Andrei Yermak, consilierul principal al președintelui Zelenski, și Serghei Boyev, ministrul adjunct al Apărării. Ei mizează pe sprijinul SUA nu doar pentru a sancționa economic Rusia, ci și pentru a contracara percepția că Ucraina pierde războiul.
Pe măsură ce linia frontului rămâne volatilă, iar negocierile cu Rusia se împotmolesc, lupta pentru sprijin internațional devine la fel de intensă ca cea de pe teren. Publicul american – și mai ales politicienii săi – sunt chemați să decidă dacă vor trata Ucraina ca pe o miză strategică sau ca pe un conflict obosit.