Ziua de 28 mai în istorie
28 mai este o zi în care s-au născut state, s-au testat arme nucleare, s-au fondat republici și s-au scris idei ce au schimbat definitiv modul în care înțelegem istoria și libertatea.

Națiuni noi, puteri nucleare și idei care au modelat lumea
Ziua Republicii Azerbaidjan (1918)
Pe 28 mai 1918 a fost proclamată Republica Democratică Azerbaidjan, primul stat democratic și laic din lumea musulmană. Cu un parlament ales și drepturi egale pentru femei, Azerbaidjanul a fost un pionier al modernității în regiunea Caucazului.
Deși republica a fost cucerită de bolșevici în 1920, această dată a rămas simbolul independenței, fiind astăzi Ziua Națională a Azerbaidjanului.
Pakistan devine a șaptea putere nucleară (1998)
Pe 28 mai 1998, Pakistanul a efectuat cinci teste nucleare subterane în deșertul Chagai, drept răspuns la testele indiene din aceeași lună. A fost un moment de tensiune globală, care a adus subcontinentul indian în pragul unui conflict nuclear.
Ziua este sărbătorită în Pakistan ca „Youm-e-Takbir” – Ziua Măreției – și marchează intrarea țării în clubul restrâns al statelor cu arme nucleare.
Albania devine republică (1925)
Pe 28 mai 1925, Albania s-a proclamat oficial republică, cu Ahmet Zogu în funcția de președinte, după ce anterior fusese regat și apoi principat. Zogu va deveni ulterior regele Zog I.
Transformarea în republică a fost primul pas către modernizarea instituțiilor albaneze, dar și începutul unei perioade de dictatură personală care a durat până în 1939, când țara a fost ocupată de Italia fascistă.
Publicarea lucrării lui Edward Gibbon – Declinul și prăbușirea Imperiului Roman (1776)
Pe 28 mai 1776 a fost publicat primul volum al uneia dintre cele mai influente lucrări istorice din lume: The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, de Edward Gibbon.
Stilul erudit și rațional, viziunea critică asupra religiei și analiza declinului civilizației romane au făcut din lucrare un model pentru istoriografia modernă. Gibbon este considerat părintele istoriei moderne occidentale.
Alte evenimente marcante:
- 1937 – Se inaugurează Podul Golden Gate din San Francisco, una dintre cele mai faimoase structuri inginerești din lume, deschis oficial circulației pe 28 mai.
- 1987 – Tânărul german Mathias Rust reușește să pătrundă cu un avion de agrement în spațiul aerian sovietic și să aterizeze în Piața Roșie din Moscova. Gestul său a șocat lumea și a grăbit reforma militară în URSS.
Știați că…?
- Republica Democratică Azerbaidjan, proclamată pe 28 mai 1918, a fost primul stat din lumea musulmană care a acordat drept de vot femeilor, cu un an înaintea Marii Britanii și cu două înaintea SUA.
- Testele nucleare pakistaneze din 28 mai 1998 au fost efectuate la doar două săptămâni după cele indiene. Pakistanul a anunțat oficial că avea pregătite 5.000 de „voluntari pentru martiriu” în caz de conflict nuclear.
- Edward Gibbon a scris întreaga sa operă majoră despre Imperiul Roman bazându-se pe lecturi la lumina lumânărilor în bibliotecile din Lausanne și Roma, susținând că decadența religioasă a contribuit la căderea Romei.
- Golden Gate Bridge, inaugurat pe 28 mai 1937, era cel mai lung pod suspendat din lume la acea vreme. Azi, este și unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe planetă.
- Mathias Rust, adolescentul german care a aterizat cu un avion în Piața Roșie, a zburat timp de 6 ore neinterceptat, provocând demiteri în lanț în conducerea militară sovietică.
Nașteri remarcabile – 28 Mai
- 1908 – Ian Fleming, scriitor britanic
Creatorul celebrului personaj James Bond, a fost și ofițer de informații în Al Doilea Război Mondial, inspirându-se din misiuni reale pentru romanele sale de spionaj. - 1779 – Thomas Moore, poet și muzician irlandez
Considerat poetul național al Irlandei, cunoscut pentru baladele sale romantice și patriotice, dar și pentru biografia sa dedicată lui Byron. - 1968 – Kylie Minogue, cântăreață și actriță australiană
Una dintre cele mai de succes artiste pop din istorie, cu peste 80 de milioane de discuri vândute și o carieră ce se întinde pe patru decenii. - 1884 – Edvard Beneš, politician ceh
Președinte al Cehoslovaciei între 1935–1938 și 1945–1948, a fost una dintre figurile-cheie ale rezistenței anti-naziste și reconstrucției postbelice.
Decese notabile – 28 Mai
- 1972 – Eduard Benes, fost președinte al Cehoslovaciei
Un simbol al democrației în Europa Centrală, a fost obligat să demisioneze în 1948 în urma loviturii de stat comuniste. A murit la puțin timp după retragere. - 1843 – Noah Webster, lexicograf și gramatist american
Autorul primului dicționar american de engleză, Webster’s Dictionary, care a standardizat ortografia și vocabularul american. - 2009 – Clive Granger, economist britanic
Laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2003, pentru lucrările sale asupra relațiilor cauzale în seriile de timp, fundamentale pentru economia modernă. - 1981 – Stefan Wyszyński, cardinal polonez
Arhiepiscop de Varșovia și lider spiritual al opoziției față de regimul comunist, a fost mentorul Papei Ioan Paul al II-lea și beatificat în 2021.
„Istoria Zilei” îți arată cum ideile, armele, visurile și curajul scriu împreună istoria lumii, zi după zi.