Abonează-te la Newsletter-ul Nostru

Succes! Verifică-ți emailul

Pentru a finaliza abonarea, dă clic pe linkul de confirmare din inbox-ul tău. Dacă nu ajunge în 3 minute, verifică folderul de spam.

Ok, Mulțumesc

Grindeanu preia frâiele PSD: Partidul intră într-o nouă eră

Sorin Grindeanu a fost ales președinte interimar al PSD, înlocuindu-l pe Marcel Ciolacu, care a demisionat. Grindeanu a obținut 67 de voturi în cadrul Consiliului Politic Național al partidului, devansându-l pe Daniel Băluță.

Emanuel Cristea profile image
by Emanuel Cristea
Grindeanu preia frâiele PSD: Partidul intră într-o nouă eră
Sorin Grindeanu se află între ciocanul guvernării și nicovala opoziției, forțat să țină unit un partid care nu mai știe dacă vrea să conducă sau să se reinventeze. Sursa foto: @ You Tube

În urma unei ședințe a Consiliului Politic Național al Partidului Social Democrat (PSD) desfășurate marți, 20 mai 2025, Sorin Grindeanu a fost ales președinte interimar al partidului, succedându-l pe Marcel Ciolacu, care și-a anunțat demisia din funcție, informează Financial Intelligence.

Alegerile interne s-au desfășurat în cadrul unei reuniuni la Vila Lac, unde Grindeanu a obținut 67 de voturi din totalul de 87 exprimate, în timp ce contracandidatul său, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a primit 14 voturi, iar 6 voturi au fost anulate .

Sorin Grindeanu, în vârstă de 51 de ani, este membru al PSD din 1996 și a ocupat diverse funcții în cadrul partidului, inclusiv cea de prim-vicepreședinte. De asemenea, a fost prim-ministru al României în perioada ianuarie – iunie 2017 și a deținut portofoliul de ministru al Transporturilor și Infrastructurii din noiembrie 2021 .

Demisia lui Marcel Ciolacu vine într-un moment de reevaluare strategică pentru PSD, după rezultatele alegerilor prezidențiale. Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Ciolacu a declarat:

"Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect" .

Sorin Grindeanu va asigura conducerea interimară a PSD până la organizarea unui Congres al partidului, care urmează să fie convocat la o dată ulterioară .

Această schimbare de leadership are potențialul de a influența direcția politică a PSD și de a redefini strategiile partidului în contextul actual al politicii românești.


De ce PSD-Iștii se împart: Unii vor Puterea, alții preferă Opoziția

Alegerea lui Sorin Grindeanu ca președinte interimar al PSD nu e doar o simplă schimbare de ștafetă. În spatele votului, se ascunde o ruptură tot mai vizibilă în interiorul partidului: o tabără vrea cu orice preț să rămână la guvernare, alta ar prefera o reconstrucție din opoziție.

Cei care vor să rămână la putere

Pentru unii lideri PSD, guvernarea înseamnă acces la resurse, influență administrativă și putere reală în teritoriu. Ministere precum Transporturile, Finanțele sau Munca sunt mai mult decât simple funcții – sunt pârghii prin care partidul își poate păstra baza electorală. Această tabără se teme că o retragere în opoziție ar echivala cu pierderea „terenului” cucerit în ultimii ani. Grindeanu, cu experiența sa executivă și relația sa apropiată cu unele structuri administrative, este văzut ca omul de echilibru care poate ține PSD aproape de putere.

Cei care vor opoziție

De cealaltă parte, există o voce din ce în ce mai clară în PSD care susține că guvernarea a erodat partidul și l-a transformat într-un scut pentru crizele naționale, în timp ce partenerii de coaliție, în special PNL, au profitat electoral. Ei văd opoziția ca o oportunitate de reconstrucție doctrinară, recâștigare a identității de stânga și mobilizare a electoratului tradițional. Pentru acești PSD-iști, Grindeanu ar trebui să fie un lider de tranziție, care pregătește terenul pentru un nou început – poate chiar cu altă echipă la vârf.

Ce urmează...

Alegerea lui Grindeanu nu închide conflictul, ci mai degrabă îl amână. În lunile ce urmează, PSD va trebui să decidă dacă merge înainte ca partid de guvernare – cu toate compromisurile implicate, sau dacă se retrage strategic pentru a reveni mai puternic. Deocamdată, Grindeanu joacă rolul de legătură între trecut și viitor.

Întrebarea este: cât timp va putea ține unită o formațiune care vrea în două direcții opuse?


Sursa: Financial Intelligence

Emanuel Cristea profile image
de Emanuel Cristea

Știrile importante, trimise direct pe e-mailul tău

Platforma ta de știri actualizate, cu analize clare și perspective relevante. Informații imparțiale din diverse domenii, pentru o informare completă.

Succes! Verifică-ți emailul

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Mulțumesc

Citește mai mult