Abonează-te la Newsletter-ul Nostru

Succes! Verifică-ți emailul

Pentru a finaliza abonarea, dă clic pe linkul de confirmare din inbox-ul tău. Dacă nu ajunge în 3 minute, verifică folderul de spam.

Ok, Mulțumesc

Ziua de 9 mai în istorie

9 mai este o zi plină de încărcătură simbolică: marchează sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în fosta URSS, nașterea proiectului european modern și amintirea unor momente-cheie în lupta pentru independență și unitate națională.

Gheorghe Cical profile image
by Gheorghe Cical
Ziua de 9 mai în istorie

1950 – Declarația Schuman: Nașterea Uniunii Europene

Pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman propune o inițiativă fără precedent: plasarea producției de cărbune și oțel – industrii esențiale pentru război – sub o autoritate comună europeană. Declarația sa este considerată actul de naștere al Uniunii Europene.

Scopul era simplu și revoluționar: imposibilitatea izbucnirii unui alt război între Franța și Germania. Din această viziune s-a născut Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, precursorul UE. Astăzi, 9 mai este celebrată drept Ziua Europei, simbol al unității și păcii pe continent. Din 1985, această dată a devenit sărbătoare oficială în multe state europene.


1945 – Ziua Victoriei în Uniunea Sovietică

Deși Germania a semnat capitularea pe 7 mai, Uniunea Sovietică a cerut o semnare separată în Berlin, în noaptea de 8 spre 9 mai 1945. Astfel, pentru URSS și statele sale satelit, Ziua Victoriei este comemorată pe 9 mai.

Această dată a devenit una dintre cele mai importante sărbători în spațiul ex-sovietic, simbolizând victoria asupra fascismului și sacrificiul imens făcut de popoarele URSS. Paradoxal, aceeași zi este în Vest asociată cu reconcilierea europeană, iar în Est cu triumful militar. Paradele militare de la Moscova din fiecare an întăresc această dublă semnificație: victorie și memorie, dar și demonstrație de forță geopolitică.


1877 – România își declară independența față de Imperiul Otoman

La 9 mai 1877, în Parlamentul României, Mihail Kogălniceanu proclamă independența țării față de Imperiul Otoman: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare.”

Actul venea în contextul războiului ruso-româno-turc și marchează desprinderea oficială de suzeranitatea otomană. La scurt timp, armata română avea să lupte alături de Rusia în bătălii decisive precum Plevna și Grivița. În 1878, la Congresul de la Berlin, independența României avea să fie recunoscută internațional, iar 9 mai rămâne pentru totdeauna înscrisă ca un moment de mândrie națională.

Astăzi, în România, 9 mai are o triplă semnificație: Ziua Independenței, Ziua Europei și Ziua Victoriei împotriva nazismului.


1927 – Primul zbor transatlantic fără escală între SUA și Europa

Pe 9 mai 1927, aviatorul american Charles Lindbergh decolează de la New York cu avionul „Spirit of St. Louis” într-un zbor istoric de 33 de ore și 30 de minute către Paris. Deși a aterizat pe 21 mai, ziua de 9 marchează începutul aventurii care va uimi lumea.

Zborul său a demonstrat fezabilitatea legăturilor aeriene transatlantice și a inaugurat o eră nouă în transportul global. Lindbergh a devenit erou mondial, iar aviația – simbol al progresului. Tehnologia, care până atunci fusese limitată la distanțe mici, devenea globală.

Zborul său a fost urmărit cu emoție de milioane de oameni și a intrat în legendă. Aviația comercială, așa cum o cunoaștem astăzi, își datorează începutul acestui moment de pionierat.


Nașteri remarcabile – 9 mai

John Brown (1800–1859) – aboliționist american, implicat în lupta împotriva sclaviei, figura centrală a atacului de la Harpers Ferry. A fost executat pentru faptele sale, dar a devenit un martir al cauzei anti-sclavie și un precursor al Războiului Civil American.
Billy Joel (n. 1949) – cântăreț și compozitor american, autor al unor hituri iconice precum „Piano Man” și „We Didn't Start the Fire”. Considerat unul dintre cei mai influenți artiști pop-rock din generația sa.


Decese notabile – 9 mai

Ferdinand Magellan (1480–1521) – explorator portughez, primul care a condus o expediție ce a înconjurat Pământul, decedat în Filipine înainte de încheierea călătoriei. Misiunea sa a fost finalizată de Juan Sebastián Elcano.
Thomas Gainsborough (1727–1788) – pictor britanic, cunoscut pentru portretele aristocrației engleze și peisajele romantice. Este considerat unul dintre cei mai importanți artiști britanici ai secolului al XVIII-lea.


💡 Știați că...? Declarația Schuman a fost redactată într-un birou modest de la Ministerul de Externe francez și a fost inițial primită cu scepticism de presă. Astăzi, este considerată unul dintre cele mai importante discursuri politice din secolul XX. Ziua Europei nu a fost sărbătorită oficial decât începând cu anii ’80, dar a devenit treptat o parte identitară a construcției europene.

🔎 „Istoria Zilei” adună în fiecare dată trecutul viu al lumii: înfrângeri, revelații, reforme, sânge și idei care nu mor niciodată.

Gheorghe Cical profile image
de Gheorghe Cical

Știrile importante, trimise direct pe e-mailul tău

Platforma ta de știri actualizate, cu analize clare și perspective relevante. Informații imparțiale din diverse domenii, pentru o informare completă.

Succes! Verifică-ți emailul

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Mulțumesc

Citește mai mult