Ziua de 5 mai în istorie
De la eliberarea lagărului de la Mauthausen la ultima execuție publică în Franța și nașterea Consiliului Europei, 5 mai aduce în prim-plan momente în care justiția, libertatea și memoria s-au întâlnit decisiv.

1939 – Ultima execuție publică în Franța: sfârșitul unei epoci
Pe 5 mai 1939, Eugène Weidmann, un cetățean german condamnat pentru mai multe crime, este decapitat în fața închisorii Saint-Pierre din Versailles. Execuția, desfășurată la primele ore ale dimineții și în fața unei mulțimi entuziaste, a avut un caracter grotesc: oamenii aplaudau, râdeau, făceau fotografii, ba chiar aduseseră termosuri cu cafea și croissante.
Scena a provocat un șoc în opinia publică și în rândul autorităților. La scurt timp după, guvernul francez interzice definitiv execuțiile publice. Deși ghilotina a mai fost folosită până în 1977, ele au fost de atunci încolo efectuate în spatele zidurilor închisorilor.
5 mai rămâne în istoria Franței ca ziua în care moartea a ieșit pentru ultima oară în stradă, în fața unei societăți care, deși modernă, păstra încă reflexe de spectacol medieval.
1949 – Se înființează Consiliul Europei
La Haga, 10 state europene semnează tratatul de înființare a Consiliului Europei, una dintre primele instituții internaționale apărute după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu scopul de a apăra democrația, drepturile omului și statul de drept.
Consiliul Europei nu trebuie confundat cu Uniunea Europeană, dar a fost o piatră de temelie în reconstrucția politică a Europei postbelice. În prezent are 46 de membri, inclusiv România, și este cunoscut pentru promovarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Curții Europene de la Strasbourg.
5 mai este celebrată oficial ca Ziua Europei în cadrul Consiliului Europei — diferită de 9 mai, data celebrată de Uniunea Europeană.
1945 – Lagărul de concentrare Mauthausen este eliberat
Pe 5 mai 1945, trupele americane eliberează lagărul de concentrare de la Mauthausen, unul dintre cele mai dure din sistemul nazist, aflat în Austria. Peste 100.000 de oameni au murit aici, majoritatea prin muncă forțată, foamete și execuții.
Cu câteva ore înainte de sosirea trupelor americane, deținuții din lagăr au organizat o revoltă disperată și au reușit să-i dezarmeze pe ultimii gardieni SS. A fost unul dintre rarele cazuri în care prizonierii au preluat controlul chiar înainte de eliberare.
Eliberarea Mauthausen a fost una dintre ultimele acțiuni de acest fel în Europa. După 5 mai, naziștii mai dețineau controlul doar asupra unor pungi izolate. Lagărul a devenit simbol al rezistenței și al supraviețuirii în fața cruzimii sistematice.

1818 – Se naște Karl Marx, părintele comunismului modern
Pe 5 mai 1818, în Trier (Germania), se naște Karl Marx, filozof, economist și autor al uneia dintre cele mai influente ideologii ale secolului XX. Împreună cu Friedrich Engels, el a redactat Manifestul Partidului Comunist (1848) și Capitalul, lucrări care au pus bazele teoriei materialismului istoric și ale luptei de clasă.
Ideile lui Marx aveau să inspire revoluții, partide politice, mișcări muncitorești și regimuri comuniste, cu impact direct în formarea URSS și a regimurilor din Europa de Est, inclusiv România. Deși figura sa rămâne controversată, influența asupra gândirii politice și economice mondiale este incontestabilă.
Nașteri remarcabile – 5 mai
- Karl Marx (1818–1883) – filozof și economist german, autor al Manifestului Comunist și una dintre cele mai influente figuri ale modernității politice.
- Adele (n. 1988) – cântăreață britanică, cunoscută pentru vocea sa inconfundabilă și pentru albumele premiate care au redefinit muzica pop și soul în secolul XXI.
Decese notabile – 5 mai
- Napoleon Bonaparte (1769–1821) – deși moartea sa este consemnată pe 5 mai, ea este frecvent rememorată în paralel cu evenimentele ce țin de sfârșitul epocii imperiale franceze.
- Irving Berlin (1888–1989) – compozitor american de origine rusă, autor a peste 1.000 de piese muzicale, printre care „White Christmas” și „God Bless America”.
Ghilotina folosită la execuția lui Eugène Weidmann în 1939 a fost aceeași folosită pentru zeci de execuții publice din timpul Revoluției Franceze. În acea dimineață de mai, în Versailles, s-a încheiat nu doar viața unui criminal, ci și o epocă.
🔎 „Istoria Zilei” adună în fiecare dată trecutul viu al lumii: înfrângeri, revelații, reforme, sânge și idei care nu mor niciodată.