Abonează-te la Newsletter-ul Nostru

Succes! Verifică-ți emailul

Pentru a finaliza abonarea, dă clic pe linkul de confirmare din inbox-ul tău. Dacă nu ajunge în 3 minute, verifică folderul de spam.

Ok, Mulțumesc

Ziua de 23 mai în istorie

Pe 23 mai 1914, Franz Ferdinand a fost ținta unui atentat eșuat la Sarajevo, cu exact o lună înainte de asasinatul care a declanșat Primul Război Mondial. Istoria nu l-a reținut, dar semnele erau acolo.

Gheorghe Cical profile image
by Gheorghe Cical
Ziua de 23 mai în istorie
📷 Imagine generată cu ajutorul inteligenței artificiale. Sursa: stirifocus.ro

Când semnalele au fost ignorate și istoria a explodat o lună mai târziu


914 – Atentatul uitat asupra lui Franz Ferdinand

Pe 23 mai 1914, Arhiducele Franz Ferdinand al Austro-Ungariei a efectuat o vizită discretă la Sarajevo. Oficial, nu era o misiune militară, dar tensiunile în regiune erau deja vizibile. În acea zi, un tânăr radical, cu simpatii naționaliste sârbe, a încercat să arunce o bombă asupra coloanei oficiale.

Dispozitivul nu și-a atins ținta, iar atacul a fost rapid trecut sub tăcere. Nici presa, nici istoria oficială nu au reținut prea mult momentul. Totuși, exact o lună mai târziu, pe 28 iunie, Franz Ferdinand avea să fie asasinat în același oraș de Gavrilo Princip. Tentativa din 23 mai a fost ignorată – dar a fost, în esență, o repetiție tragică a ce urma să vină.


1618 – Începutul Războiului de Treizeci de Ani: Defenestrația de la Praga

Pe 23 mai 1618, în Castelul din Praga, a avut loc un episod spectaculos care a intrat în istorie sub numele de Defenestrația de la Praga – adică aruncarea pe fereastră.

Un grup de nobili protestanți din Regatul Boemiei, furioși pe politicile religioase ale împăratului romano-german Ferdinand al II-lea, a pătruns în sala Consiliului Boem și i-a acuzat de trădare pe doi înalți funcționari catolici imperiali: Jaroslav Bořita de Martinice și Vilem Slavata de Chlum, alături de secretarul lor, Philip Fabricius.

Fără ezitare, au fost luați și aruncați pe fereastră, de la aproximativ 20 de metri înălțime.

Cum au supraviețuit?

Incredibil, toți trei au scăpat cu viață. Au aterizat într-un șanț plin cu paie, noroi și gunoi.

Aici, interpretările au fost radical diferite:

  • Catolicii au spus că au fost salvați de îngeri.
  • Protestanții au spus că pur și simplu au căzut într-un morman de bălegar, iar norocul le-a fost aliat.

Ce a urmat?

Acest gest a fost scânteia care a aprins fitilul unui conflict devastator: Războiul de Treizeci de Ani (1618–1648). A fost unul dintre cele mai lungi și distrugătoare războaie din Europa, având cauze religioase, politice și teritoriale, și afectând grav în special Sfântul Imperiu Roman, actuala zonă a Germaniei și Cehiei.


1934 – Bonnie și Clyde, sfârșitul unui mit

Pe 23 mai 1934, celebrul cuplu de infractori Bonnie Parker și Clyde Barrow a fost ucis într-o ambuscadă a poliției în Bienville Parish, Louisiana. Cei doi deveniseră simboluri ale rebeliunii în timpul Marii Crize Economice, fiind implicați în jafuri armate și crime. Moartea lor a fost violentă – peste 130 de gloanțe au fost trase în mașina în care se aflau. Mitul Bonnie și Clyde avea să fie consolidat de filme, muzică și cultura pop.


1992 – Startul „războiului bosniac” și recunoașterea independenței

Pe 23 mai 1992, Bosnia și Herțegovina este admisă oficial în ONU ca stat suveran, alături de Croația și Slovenia. Era o victorie simbolică pentru mișcările de independență, dar și începutul uneia dintre cele mai tragice perioade din istoria recentă a Europei. În acea perioadă, Sarajevo era deja sub asediu, iar conflictul din fosta Iugoslavie avea să lase în urmă zeci de mii de morți și un continent marcat profund.


Nașteri remarcabile – 23 mai

  • Carol al XXIII-lea (1881–1963) – Suveran pontif între 1958 și 1963, cunoscut pentru inițierea Conciliului Vatican II, care a modernizat radical Biserica Catolică.
  • Douglas Fairbanks (1883–1939) – actor american din epoca filmului mut, celebru pentru rolurile eroice din „Zorro” și „Robin Hood”.
  • Joan Collins (1933–) – actriță britanică, simbol al televiziunii anilor ’80 în rolul Alexis din „Dinastia”.

Decese notabile – 23 mai

  • Giovanni Falcone (1992) – celebrul judecător antimafia italian, ucis în atentatul de la Capaci. Crima a șocat Italia și a dus la o reacție publică uriașă împotriva Cosa Nostra.
  • Lorenzo de’ Medici (1492) – cunoscut și ca „Lorenzo Magnificul”, mare mecena al Renașterii italiene, lider al Florenței și protector al artelor.

Știați că...?

Franz Ferdinand nu era un susținător al războiului, ba chiar plănuia să transforme Imperiul Austro-Ungar într-o federație mai tolerantă față de slavii din Balcani? Tocmai de aceea, era detestat de naționaliștii radicali – și considerat un obstacol periculos de cei care voiau conflictul.


Istoria Zilei ne arată că unele avertismente nu sunt auzite până nu e prea târziu. 23 mai a fost o zi cu ecouri tăcute, dar care au modelat lumea.

Gheorghe Cical profile image
de Gheorghe Cical

Știrile importante, trimise direct pe e-mailul tău

Platforma ta de știri actualizate, cu analize clare și perspective relevante. Informații imparțiale din diverse domenii, pentru o informare completă.

Succes! Verifică-ți emailul

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Mulțumesc

Citește mai mult