Ziua de 18 mai în istorie
Pământul a explodat, popoare au fost rănite, iar istoria a urcat pe tron – 18 mai este ziua în care natura, puterea și durerea s-au întâlnit.

Erupții devastatoare, rezistență eroică și pași spre unificare
1980 – Erupția vulcanului Mount St. Helens în Statele Unite
Pe 18 mai 1980, muntele St. Helens din statul Washington erupe violent, provocând moartea a 57 de persoane și distrugeri masive pe o rază de peste 600 de kilometri pătrați.
Este cea mai puternică erupție vulcanică din istoria modernă a SUA și un moment definitoriu pentru studiile de geologie și managementul dezastrelor. Coloana de cenușă s-a ridicat la peste 24 km în atmosferă.
1944 – Deportarea tătarilor crimeeni, ordin dat de Stalin
În zorii zilei de 18 mai 1944, autoritățile sovietice încep deportarea în masă a populației tătare din Crimeea, acuzată de colaborare cu naziștii.
Peste 180.000 de oameni sunt forțați să-și părăsească locuințele, mulți murind în drum spre Asia Centrală. 18 mai este comemorată anual ca zi de doliu de către comunitățile tătare din întreaga lume.
1804 – Napoleon devine împărat al Franței
Pe 18 mai 1804, Senatul francez votează proclamarea lui Napoleon Bonaparte ca împărat al francezilor, punând capăt oficial Primei Republici.
Este începutul unei noi ere imperiale în Europa, marcată de războaie, coduri civile și schimbări profunde în structura politică a continentului.
1991 – Somaliland își declară independența față de Somalia
La 18 mai 1991, regiunea Somaliland își proclamă independența, după prăbușirea regimului central somalez. Deși nerecunoscut internațional, Somaliland funcționează de facto ca un stat stabil, cu guvern propriu, alegeri și o economie funcțională.
Ziua de 18 mai este sărbătorită anual ca zi națională în Somaliland.
1974 – India efectuează primul test nuclear: Operațiunea Smiling Buddha
Pe 18 mai 1974, India devine a șasea națiune din lume care testează o armă nucleară, detonând un dispozitiv în deșertul Rajasthan.
Testul, numit simbolic Smiling Buddha, marchează intrarea Indiei în clubul nuclear și schimbă balanța strategică din Asia de Sud.
Nașteri remarcabile – 18 mai
- Bertrand Russell (1872–1970) – filosof, matematician și pacifist britanic, laureat Nobel.
- Frank Capra (1897–1991) – regizor american, cunoscut pentru filmele clasice precum It’s a Wonderful Life.
- Tina Fey (1970–) – actriță și scenaristă americană, celebră pentru serialul 30 Rock și contribuția la Saturday Night Live.
Decese notabile – 18 mai
- Gustav Mahler (1860–1911) – compozitor și dirijor austriac, figură-cheie a muzicii romantice târzii.
- Elisabeth of Wied / Regina Elisabeta a României (1843–1916) – prima regină a României, cunoscută și sub pseudonimul literar Carmen Sylva.
Știați că...? Coloana de cenușă de la erupția Mount St. Helens a făcut înconjurul globului, iar unda de șoc a fost detectată chiar și în Uniunea Sovietică.
„Istoria Zilei” adună în fiecare dată trecutul viu al lumii: înfrângeri, revelații, reforme, sânge și idei care nu mor niciodată.