Abonează-te la Newsletter-ul Nostru

Succes! Verifică-ți emailul

Pentru a finaliza abonarea, dă clic pe linkul de confirmare din inbox-ul tău. Dacă nu ajunge în 3 minute, verifică folderul de spam.

Ok, Mulțumesc

UE amendează Apple și Meta cu 700 de milioane de euro: Prima lovitură sub noua lege a piețelor digitale

Comisia Europeană a aplicat primele sancțiuni în baza Legii Piețelor Digitale (DMA), amendând Apple cu 500 de milioane de euro și Meta cu 200 de milioane, pentru practici considerate anticoncurențiale și abuzive față de utilizatori.

Bogdan Cical profile image
by Bogdan Cical
UE amendează Apple și Meta cu 700 de milioane de euro: Prima lovitură sub noua lege a piețelor digitale

Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Piețelor Digitale (DMA), Uniunea Europeană aplică sancțiuni drastice împotriva a două dintre cele mai puternice companii tehnologice americane. Apple și Meta (compania-mamă a Facebook și Instagram) au fost amendate cu un total de 700 de milioane de euro, pe fondul unor practici considerate contrare noii reglementări europene, relatează Euronews.


Ce li se reproșează?

Conform deciziei oficiale anunțate miercuri, 23 aprilie 2025:

  • Apple a fost sancționată cu 500 de milioane de euro pentru că ar fi restricționat dezvoltatorii de aplicații să informeze utilizatorii despre metode alternative de plată, în afara sistemului App Store. Astfel, utilizatorii nu erau informați despre opțiuni mai ieftine sau mai flexibile, ceea ce Comisia consideră o obstrucționare a concurenței.
  • Meta a primit o amendă de 200 de milioane de euro pentru modelul „consimți sau plătești”, prin care utilizatorii erau forțați să accepte colectarea datelor personale pentru a folosi gratuit platformele Facebook și Instagram, în caz contrar fiind nevoiți să plătească un abonament pentru o experiență fără reclame.

Ce spun autoritățile europene?

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat:

„Este o acțiune necesară și echilibrată. Legea Piețelor Digitale a fost creată pentru a garanta că marii actori digitali nu pot dicta regulile jocului într-o piață liberă și corectă. Aceste companii au fost notificate din timp și au ales să ignore obligațiile.”

Totodată, Comisia Europeană a subliniat că deciziile nu au legătură directă cu tensiunile comerciale actuale dintre UE și SUA, deși contextul politic complică percepția publică asupra sancțiunilor.


Reacțiile Apple și Meta

Ambele companii au contestat deciziile:

  • Apple a susținut că „a investit resurse considerabile pentru a se conforma cerințelor DMA” și că decizia Comisiei este „nejustificat de severă”.
  • Meta a afirmat că oferă utilizatorilor „o alegere reală și transparentă” și că „abonamentele fără reclame sunt o opțiune echitabilă, nu o constrângere”.

Un subtext politic?

Analiștii remarcă faptul că sancțiunile vin pe fondul unei escaladări a tensiunilor comerciale între Uniunea Europeană și administrația Donald Trump, care a avertizat în repetate rânduri că va riposta împotriva politicilor considerate „anti-americane” ale Bruxelles-ului.

„Sancțiunile de azi ar putea fi văzute la Washington nu ca o măsură de reglementare, ci ca un act ostil,” a comentat un oficial american sub protecția anonimatului, citat de Euronews.

💡
Ce urmează...?

Apple și Meta au la dispoziție 60 de zile pentru a se conforma deciziilor și a-și modifica practicile. În caz contrar, pot primi noi sancțiuni zilnice de până la 5% din cifra de afaceri globală.

Aceasta este doar prima rundă de sancțiuni sub Legea Piețelor Digitale – un semnal clar că UE vrea să își impună autoritatea în spațiul digital, chiar dacă acest lucru înseamnă să înfrunte giganții americani din tehnologie.


Sursa: Euronews

Bogdan Cical profile image
de Bogdan Cical

Știrile importante, trimise direct pe e-mailul tău

Platforma ta de știri actualizate, cu analize clare și perspective relevante. Informații imparțiale din diverse domenii, pentru o informare completă.

Succes! Verifică-ți emailul

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Mulțumesc

Citește mai mult