Dialog strategic între Franța și China: economie, pace și colaborare globală
Cu doar câteva zile înainte de vizita sa în Asia de Sud-Est, Emmanuel Macron a discutat telefonic cu Xi Jinping, pledând pentru condiții egale de acces pentru companiile franceze în China. Liderul chinez a cerut, la rândul său, apărarea comună a regulilor comerțului internațional.

Cu doar câteva zile înainte de vizita sa în Asia de Sud-Est, Emmanuel Macron a discutat telefonic cu Xi Jinping, pledând pentru condiții egale de acces pentru companiile franceze în China. Liderul chinez a cerut, la rândul său, apărarea comună a regulilor comerțului internațional.
Într-o convorbire telefonică purtată joi, președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis omologului său chinez, Xi Jinping, că un acces echitabil pe piețele celor două țări este „fundamental” pentru menținerea unei relații economice sănătoase între Franța și China. Discuția a avut loc cu puțin timp înainte de începerea turneului asiatic al liderului francez, care va vizita Vietnam, Indonezia și Singapore, potrivit AFP și EFE, citate de Agerpres.
„Companiile noastre trebuie să beneficieze de condiții de concurență echitabile în ambele țări”, a subliniat Macron într-un mesaj publicat pe platforma X.
在出访东南亚前夕,我今天同中国国家主席习近平就两国贸易关系和国际议题进行了交流。
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 22, 2025
我向其重申,法国有意继续与中国建立强有力的经济关系。为此,法国欢迎中国投资。但我们的企业应在两国享有公平竞争的条件。这是一项基本要点。…
Totodată, el a reiterat faptul că investițiile chineze sunt binevenite în Franța, însă relația trebuie să se bazeze pe reciprocitate.
Egalitatea de tratament pentru companiile europene în China este o temă veche de dispută între Uniunea Europeană și Beijing. Blocul comunitar acuză frecvent autoritățile chineze că oferă avantaje firmelor locale, în timp ce impun restricții celor europene.
Pe lângă tema comerțului, liderii au abordat și tensiunile bilaterale recente. Parisul și Beijingul se află într-o dispută privind produsele franțuzești – în special coniacul – după ce China a amenințat cu represalii comerciale ca reacție la sprijinul Franței pentru taxele europene impuse vehiculelor electrice chinezești, suspectate că beneficiază de subvenții de stat.
„Am convenit să avansăm cât mai repede în problema coniacului, esenţială pentru producătorii noştri”, a declarat Macron după discuție, reafirmând voința Franței de a construi o relație economică solidă cu China.
Convorbirea a avut și o dimensiune diplomatică. Președintele francez a accentuat nevoia unei păci durabile în Ucraina, afirmând că aceasta poate fi atinsă doar printr-o „încetare imediată şi necondiţionată a focului”. De asemenea, Macron a confirmat colaborarea cu Beijingul pentru succesul conferinței pentru o soluție cu două state în Orientul Mijlociu, ce va avea loc la New York și va fi coprezidată de Franța și Arabia Saudită.
De partea cealaltă, Xi Jinping a cerut Franței „să apere împreună regulile comerţului internaţional şi ordinea economică mondială” și a pledat pentru un „multilateralism veritabil”, potrivit CCTV, canalul oficial chinez.
Liderul chinez a adăugat că Beijingul este pregătit să colaboreze strâns cu Europa pentru a face față provocărilor globale. În plus, a propus extinderea cooperării bilaterale nu doar în domeniile tradiționale precum aeronautica și energia nucleară, ci și în arii emergente – tehnologie digitală, dezvoltare verde, biomedicină și economia de argint.
„China şi Franţa trebuie să fie o forță de încredere în menţinerea ordinii internaţionale”, a concluzionat Xi Jinping.