Mexicul interzice vânzarea de junk food în școli: o măsură radicală pentru combaterea obezității infantile
Începând cu 29 martie, nicio școală din Mexic nu mai are voie să vândă sau să promoveze produse precum sucuri carbogazoase, chipsuri, dulciuri sau produse de patiserie.

Este o decizie care vizează direct combaterea obezității în rândul copiilor și adolescenților.
Noua reglementare face parte din programul „Vida Saludable” lansat de autoritățile federale mexicane, cu scopul de a reduce dramatic rata obezității infantile. Potrivit celei mai recente Anchete Naționale de Sănătate și Nutriție (ENSANUT), 37% dintre copiii cu vârste între 5 și 11 ani suferă de obezitate – un procent alarmant care plasează Mexicul printre țările cu cele mai grave probleme de acest tip la nivel global, relatează Eleconomista.
Conform normelor intrate în vigoare, este interzisă vânzarea și promovarea alimentelor ultraprocesate cu un conținut ridicat de zaharuri, grăsimi saturate, grăsimi trans și sare în cadrul unităților de învățământ, inclusiv în magazinele școlare sau cantinele proprii. Măsura acoperă o gamă largă de produse: sucuri, chipsuri, batoane de ciocolată, bomboane și alte alimente ambalate care poartă etichete de avertizare.
Ministerul Educației Publice (SEP) le-a cerut tuturor cadrelor didactice să se implice în informarea vânzătorilor din școli și a părinților, pentru a susține implementarea noilor reguli. „Este o responsabilitate comună”, a declarat ministrul Mario Delgado Carrillo, adăugând că orice abatere de la regulamente trebuie raportată autorităților sanitare.
Măsura nu vine singură. În paralel cu interdicțiile, școlile trebuie să asigure acces la apă potabilă prin montarea de fântâni speciale și să înlocuiască alimentele nesănătoase cu opțiuni nutritive, echilibrate și preferabil locale.
Școlile care nu respectă aceste norme riscă sancțiuni administrative, de la amenzi până la suspendarea temporară a activității.
Autoritățile fac apel și către părinți să continue eforturile acasă, cultivând obiceiuri alimentare sănătoase care să consolideze schimbarea începută în școli.
Sursa: